Genkse woonwijken deel van Europees pilootproject voor energiepositieve wijken op Thor Park

De sociale woonwijk Nieuw Texas en de tuinwijk Waterschei in Genk gaan deel uitmaken van oPEN Thor, de nieuwe testsite voor energiepositieve wijken op het Thor Park. Meer dan 30 woningen worden getransformeerd in een testomgeving die gekoppeld wordt aan het 'living lab' op Thor Park. Het project is onderdeel van het Europees pilootproject oPEN Lab met testsites in Genk, het Estse Tartu en het Spaanse Pamplona.

oPEN Thor is de naam van de testsite die naast het wetenschaps- en bedrijvenpark van 100 ha ook de sociale woonwijk Nieuw Texas en delen van de aangrenzende tuinwijk met voormalige mijnwerkerswoningen zal omvatten. De uitbreiding van het living lab naar de residentiële woonwijk, met zowel privé- als huurwoningen, wordt gerealiseerd in het kader van het oPEN Lab-project, een Europees Green Deal-project van in totaal 20 miljoen euro dat - naast in Tartu en Pamplona - in Genk de komende jaren een testsite voor energiepositieve wijken zal opbouwen. De uitbreidingsplannen van het living lab op het Thor Park, dat fungeert als regelluwe zone, zijn woensdag voorgesteld in aanwezigheid van de Europese Commissie en de Europese en Vlaamse consortiumpartners.

Onder de coördinatie van VITO/EnergyVille werken 33 partners uit zeven landen samen om technologieën, diensten en sociale innovaties voor de realisatie van energiepositieve wijken te testen en optimaliseren. Energiepositieve wijken (Positive Energy Neighbourhoods - PEN) produceren meer energie dan ze verbruiken door een combinatie van energiebesparende maatregelen en efficiënt gebruik van lokaal opgewekte duurzame energie. Dat zal voornamelijk gebeuren door de plaatsing van zonnepanelen, die ook deel uitmaken van het bijhorende renovatieluik voor de woningen. Het PEN living lab in Genk, waarbij de gebouwen ook fysiek geconnecteerd worden, is "het eerste van deze schaal en ambitie in Vlaanderen en België", aldus de partners.

"Dit is uniek wat betreft de schaalgrootte van een 30-tal woningen. Ook de combinatie van de bedrijventerreinen Thor Park en de KRC Genk-site met de woonwijken is uniek in Europa. Heel Europa kijkt op dit moment naar Vlaanderen op het vlak van living labs en innovatie voor energie", zegt Daan Six, onderzoeksprogrammamanager bij EnergyVille/VITO. "Het komende jaar gaan we de experimenten voorbereiden en kijken wie graag zou deelnemen. De woningen zullen worden uitgerust met nieuwe technologieën en ook gerenoveerd worden."

Burgemeester Wim Dries wijst op het belang van de betrokkenheid van burgers voor de energietransitie. "Als de burgers er niet in geloven, wordt een energietransitie heel moeilijk. Willen we in de toekomst echt die energietransitie doen, dan hebben we de burgers nodig", aldus Dries. "Een 30-tal woningen in Genk wordt betrokken om na te gaan hoe je de energietransitie in werkelijkheid kunt brengen, en van een wijk een energiepositieve wijk kunt maken, wat wil zeggen dat er meer energie geproduceerd dan verbruikt wordt. Dat gebeurt door energie te besparen op energie - door te renoveren en isoleren - en door het produceren van energie."

Het oPEN Thor living lab - dat zich uitstrekt over Thor Park, Nieuw Texas, de tuinwijk in Waterschei en KRC Genk - zal na afloop van het oPEN Lab-project permanent beschikbaar blijven als testomgeving voor activiteiten van EnergyVille en haar partners. Op de site wordt ook een warmtenet, een gelijkstroomnet en een dataplatform uitgerold, om aan bedrijven een blijvende testomgeving voor de ontwikkeling van innovatieve technologieën en diensten aan te bieden. De living labs moeten "innovatie hotspots" vormen om in de toekomst op grote schaal over heel Europa energiepositieve wijken te realiseren, klinkt het.

Bron: Belga

Foto: energyville.be