bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Handelsbeurs, Maritiem Station en BotaniCo verkozen tot beste vastgoedprojecten van 2020

De Handelsbeurs in Antwerpen, het Maritiem Station in Brussel en cohousingproject BotaniCo in Leuven werden op 10 december online bekroond met de RES Awards 2020, de prijzen voor beste vastgoedprojecten. Een zevenkoppige jury loofde de laureaten voor hun "sterke inspanningen op het vlak van duurzaamheid, design en innovatie".

Tijdens een allereerste online awardshow op 10 december, die gepresenteerd werd door Hanne Decoutere, werden de prestigieuze RES Awards 2020 uitgereikt. De RES Awards zijn een initiatief van de Real Estate Society. Elk jaar opnieuw prijst de RES met zijn awards de meest buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren. Ditmaal werden prijzen uitgereikt in de categorieën residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en commercieel vastgoed. De voorbije maanden dienden tientallen projectontwikkelaars en architecten hun strafste projecten van het voorbije jaar in, in de hoop één van de felbegeerde ‘Oscars van de Belgische vastgoedsector’ in ontvangst te mogen nemen. 

Handelsbeurs, AntwerpenDe Handelsbeurs won in de categorie 'Beste (Semi-)Publieke Ontwikkeling'. Het beschermde, maar verloederde neogotische monument werd omgetoverd tot een multifunctionele ontmoetingsruimte, waar allerlei evenementen kunnen plaatsvinden, zoals congressen, modeshows, galadiners, tentoonstellingen of concerten. Er is nu ook plaats voor een hotel en restaurant."Binnen een strakke planning moest gebruik worden gemaakt van zeer specifieke constructie- en restauratietechnieken en daar is het team met grote onderscheiding in geslaagd. De Antwerpenaars zelf hebben de Handelsbeurs inmiddels herontdekt en omarmd als een duurzame, levendige plek waar ze in contact kunnen komen met een opmerkelijk stukje uit de rijke (architecturale) geschiedenis van de Scheldestad.", klonk het bij de jury.

De nieuwe Handelsbeurs is een realisatie van het architectenkantoor ELD, Origin Architects and Engineering, Arcade Groep en aannemer Denys, in opdracht van AG Vespa en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

Maritiem Station, BrusselIn de categorie 'Beste Commerciële Ontwikkeling' werd het Maritiem Station in Brussel tot winnaar gekroond. Het voormalige goederenstation op de site van Tour & Taxis werd herbestemd tot het grootste houten kantoorgebouw van Europa, dat ook volledig energieneutraal is. Dankzij onder meer de aanleg van een grote binnentuin en bomen en het toevoegen van winkels staat het gebouw inmiddels ook bekend als de ‘overdekte stad in de stad, waar het nooit regent’."De eigentijdse interpretatie van deze indrukwekkende en historische stationshal, met zijn vernieuwend werk- en retailconcept, is een uniek project te noemen. Het creëert niet alleen een aangename omgeving voor de dagelijkse bezoekers, het luidt ook een tijdperk in van een nieuw soort stedelijkheid", meldde de jury.

Het project Maritiem Station werd gerealiseerd door de ontwikkelaar Extensa Group, samen met Neutelings Riedijk Architecten en Bureau Bouwtechniek en in samenwerking met Ney & partnersboydens engineering, OMGEVING en Jan de Moffarts Architecten.

Cohousingproject BotaniCo, LeuvenDe prijs voor 'Beste Residentiële Ontwikkeling' ging dit jaar naar BotaniCo in Leuven. Een oud schoolgebouw werd omgebouwd tot het eerste cohousingproject van Leuven. Het omvat 28 bijna energieneutrale woningen en appartementen waarbij elk gezin zijn eigen woonst heeft maar ook een aantal ruimtes deelt, zoals logeerkamers, een grote keuken en een coworkingplek. Op die manier neemt het project goed vijf keer minder plaats in dan een klassieke verkaveling. "BotaniCo is niet alleen een succesvolle combinatie van erfgoed en energiezuinige renovatie. Dit cohousingproject combineert ook de luxe van de privacy van een eigen woning met sociale betrokkenheid en groepsgevoel", aldus de jury. "Dit project daagt je uit om na te denken over een andere manier van leven in de stad."

Het project BotaniCo werd ontwikkeld door Cohousing Projects in samenwerking met 360 Architecten, Establis, studiebureau Istema en bouwbedrijf Beneens.

Unieke Award

Naast eeuwige roem ontvingen alle winnaars ook dit jaar een unieke creatie van de befaamde Brusselse architect Pierre Lallemand. Zijn uitgebreide en inspirerende portfolio omvat zowel kunst, architectuur als design. De Brusselaar is een naam die klinkt als een klok in de internationale architectuurwereld en is o.a. bekend van de renovatie van het Brusselse Berlaymontgebouw, de zetel van de Europese Commissie. Voor Lallemand is het inmiddels zijn derde originele RES Award-creatie.

De Real Estate Society is de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS).

De jury bestond uit Peter Vanden Abeele (Stadsbouwmeester Gent), Kristiaan Borret (bouwmeester Brussels Hoofdstedelijk Gewest), Steven De Haes (decaan Antwerp Management School), Serge Fautré (erevoorzitter Beroepsvereniging van de Vastgoedsector), Ingrid Ceusters (Women on Board), Dirk Mattheeuws (voorzitter Netwerk Architecten Vlaanderen) en Jean-Philip Vroninks (bestuurder Urban Land Institute). Juryvoorzitter was opnieuw Frederik Lesire (BPI Real Estate).

Bron: Bereal/Belga

11 december 2020