bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Interbellumwoning van Joseph De Bruycker (Roeselare) wint Onroerenderfgoedprijs 2021

De interbellumwoning in Roeselare van architect Joseph De Bruycker wint dit jaar de Onroerenderfgoedprijs. De woning is een mooi voorbeeld van een modernistisch burgerhuis uit het interbellum, die past in de industriële geschiedenis van de regio.

De interbellumwoning Joseph De Bruycker in Roeselare wint de Onroerenderfgoedprijs 2021. De woning is een mooi voorbeeld van een modernistisch burgerhuis uit het interbellum, die past in de industriële geschiedenis van de regio. De eigenaars behoedden deze verborgen parel van verval en gaven er nieuw leven aan. Ze zijn van in het begin heel bewust omgegaan met de erfgoedwaarden van het pand en hebben het restauratietraject in functie daarvan uitgestippeld, met respect voor alle aanwezige authentieke elementen. In deze woning is steevast gekozen voor behoud en restauratie, ook al was vervanging soms gemakkelijker of goedkoper. De uitgevoerde werken hebben het pand opgewaardeerd tot een waardevol voorbeeld van de interbellumarchitectuur. Minister Matthias Diependaele overhandigde vrijdagavond 1 oktober de prijs aan de winnaar tijdens de prijsuitreiking in de recent vernieuwde Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke in Gent.

De site wint ook de publieksprijs op basis van een poll waaraan 5112 mensen deelnamen. De vrijwilligers van Natuurpunt Lommel ontvangen van de jury een eervolle vermelding voor hun tomeloze inzet voor het behoud en herstel van de historische vloeiweiden van de Grote Watering.

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De zesde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Uit 28 kandidaten nomineerde een externe jury herenhuis Hotel d’Udekem d’Acoz in Leuven, de interbellumwoning door Joseph De Bruycker in Roeselare en de villa Mon Désir in Wemmel als laureaten. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarbovenop 12.500 euro.

Lees meer over het winnende project en de andere laureaten op www.onroerenderfgoedprijs.be


Afbeeldingen

04 oktober 2021