Nieuw op 1 januari: EPC wordt verplicht voor gemeenschappelijke delen grote appartementsgebouwen - Recent EPC nodig voor verkoop van huis of appartement

Ieder appartementsgebouw met minstens 15 wooneenheden moet vanaf 1 januari beschikken over een energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke delen. Wie in 2022 in Vlaanderen een woning of appartement verkoopt, moet gebruikmaken van een Energieprestatiecertificaat (EPC) dat dateert van ten vroegste 2019.

EPC wordt verplicht voor gemeenschappelijke delen grote appartementsgebouwen

Ieder appartementsgebouw met minstens 15 wooneenheden moet vanaf 1 januari beschikken over een energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappijke delen. Geschat wordt dat het in Vlaanderen om in totaal 30.000 gebouwen gaat.

De verplichting geldt vanaf 1 januari 2023 ook voor de middelgrote appartementsgebouwen, van 5 tot en met 14 wooneenheden, en vanaf 2024 ook voor de kleinste, met 2 tot en met 4 wooneenheden. Ook andere gebouweenheden, zoals bijvoorbeeld een dokterspraktijk of winkelruimte tellen mee als eenheid.

Aanvankelijk zou de verplichting vanaf 1 januari 2022 gelden voor alle appartementsgebouwen in Vlaanderen, goed voor 130.000 stuks. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir stuurde die timing in mei bij omdat de pandemie tot een vertraagde opmaak van de EPC's leidde. Ze wijst erop dat in de grote appartementsgebouwen ook de grootste energiebesparing te realiseren is.

Een groot deel van de appartementsgebouwen in Vlaanderen is nog niet aangepast aan de huidige normen van energiezuinigheid. "Het is dus erg noodzakelijk om die gebouwen grondig te renoveren", is te horen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. "Zo'n renovatie is soms complex omdat het niet duidelijk is welke werkzaamheden het best eerst kunnen worden uitgevoerd, door de vorm van het gebouw, de aard van de werkzaamheden ? Het EPC van de gemeenschappelijke delen is een hulpmiddel om de eigenaars wegwijs te maken in de energieprestatie van het gebouw en hen te informeren over de stappen die ze het best kunnen zetten bij een toekomstige energiezuinige renovatie."

De verplichting staat los van de verkoop of verhuur van appartementen in het gebouw. De eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars (VME) is verantwoordelijk om het EPC gemeenschappelijke delen tijdig op te stellen.

Als bij controle blijkt dat er geen EPC van de gemeenschappelijke delen aanwezig is, kan de eigenaar van het appartementsgebouw of de VME een boete krijgen.

Recent EPC nodig voor verkoop van huis of appartement

Wie in 2022 in Vlaanderen een woning of appartement verkoopt, moet daarbij gebruikmaken van een Energieprestatiecertificaat (EPC) dat dateert van ten vroegste 2019. Zo'n EPC is te herkennen aan het label van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Deze verplichting is van toepassing voor alle notariƫle akten die vanaf 2022 verleden zullen worden. Bij een verkoop in 2021 mocht het EPC voor verkoop nog maximaal tien jaar oud zijn. Voor verhuur van huizen of appartementen verandert er niets: daarvoor mag het bestaande EPC verder gebruikt worden, als dat maximaal tien jaar oud is.

Het EPC toont in hoeverre een woning, appartement, studio ... al voldoet aan de energiedoelstelling van 2050, en geeft tips en aanbevelingen om het label te verbeteren. Het Renovatiepact van de Vlaamse regering houdt in om tegen 2050 alle Vlaamse woningen en appartementen minstens even energiezuinig te maken als een energetische nieuwbouwwoning van 2017.

 

Bron: Belga

Afbeelding: Shutterstock