Nieuwe campus Karel de Grote Hogeschool wordt trekker voor heropwaardering Meir

De nieuwe campus van KdG - ontworpen door Binst Architects en B-architecten - wordt een iconisch gebouw met veel aandacht voor duurzaamheid, behoud van erfgoed en mobiliteit. De initiatiefnemers hopen volgend jaar met de werken te kunnen starten, zodat de studenten en docenten vanaf het academiejaar 2024-2025 hun intrek kunnen nemen in de nieuwe campus.

De nieuwe campus is ontworpen door de gerenommeerde architectenbureaus Binst Architects en B-architecten, beide uit Antwerpen en komt in het voormalige Proximus-gebouw aan de Meir, Jezusstraat, Cellebroedersstraat en Lange Nieuwstraat, in het hartje van Antwerpen. Het hele complex wordt liefst 28.000 vierkante meter groot en wordt de nieuwe thuishaven van zo’n 7.000 studenten en 650 personeelsleden. 

Behoud waardevolle panden

De site omvat enkele historische gebouwen. Na overleg met de stad Antwerpen en het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed werd beslist om de drie meest waardevolle panden te behouden en te integreren in het project. Het gaat om het voormalige RTT-gebouw met zijn statige, hoge plafonds, het pand uit de jaren vijftig met de karakteristieke gevel in glas in de Lange Nieuwstraat en het gebouw met een typische brutalistische architectuur van architect Rud Vael in de Jezusstraat. Nog opmerkelijk: om de buurt meer licht en lucht te geven, wordt het R-gebouw verlaagd van 40 naar 28 meter, of van 13 naar 9 verdiepingen.

Ook de mobiliteit is een belangrijk aandachtspunt bij de keuze voor deze site. De site is ideaal gelegen, vlakbij het treinstation Antwerpen-Centraal, de metrohalte Opera en het busstation aan de Franklin Rooseveltplaats. Er komt ook een ruime fietsenparking voor studenten en personeelsleden en een kleinere fietsenparking voor de buurt. 

‘Minderhinderconsulent’

Na twee jaar intensief studiewerk dienen KdG en projectontwikkelaar Meir Corner nog deze maand een aanvraag in voor het bekomen van een omgevingsvergunning. KdG neemt de bovenste verdiepingen in van het nieuwe complex, de onderste verdiepingen zijn bestemd voor retail. Met de herbestemming van deze site is het eerste zaadje geplant voor een totale heropwaardering van de Meir.

Het hele project wordt gerealiseerd via een klassieke aanbesteding en zal ongeveer drie jaar duren. De bouw van een project met een dergelijke schaal zal onvermijdelijk voor hinder zorgen, maar een zogenaamde ‘minderhinderconsulent’ moet er over waken dat de overlast tot een absoluut minimum beperkt wordt. De buurt ontving intussen al de eerste informatie over de plannen en volgende week is nog een eerste fysiek infomoment gepland. 

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de studenten en docenten in 2024 verhuizen naar de nieuwe campus Meir. Wat er daarna met de campus Groenplaats zal gebeuren, is nog geen uitgemaakte zaak.

Bron: Bereal