bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Nieuwe rekenmodule toont (ver)bouwer hoeveel werkuren de architect gemiddeld besteedt aan zijn project

Dankzij de nieuwe online rekenmodule, ontwikkeld door de KU Leuven, kan elke bouwer of verbouwer zelf berekenen hoeveel werkuren zijn of haar architect gemiddeld presteert bij een nieuwbouw- of verbouwingsproject.

Bedoeling van de rekenmodule is om de (ver)bouwer een goed onderbouwd idee te geven van de omvang van de prestaties van de architect wanneer er wordt onderhandeld over het ereloon.

De berekening van de gemiddelde werktijd van de architect gebeurt op basis van een aantal in vullen parameters zoals het type project, de bebouwde oppervlakte van het project en het bouwbudget. Optioneel kan het gemiddeld aantal werkuren worden vermenigvuldigd met een prijs per uur. Zo heeft de gebruiker onmiddellijk een indicatie van wat een gemiddeld ereloon zou kunnen zijn voor een welbepaald project.

De rekenmodule werd ontwikkeld op basis van een wetenschappelijk onderzoek dat door de KU Leuven werd uitgevoerd in opdracht van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad. In totaal namen er 687 Vlaamse architecten aan het onderzoek deel, meer dan 2.000 cases werden onderzocht en in kaart gebracht. De volledige studie kan u hier nalezen.

Ga naar de rekenmodule

22 september 2017