bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Orde van Architecten betreurt uitstel digitalisering Waalse vergunningen

De digitalisering van Waalse vergunningen is voor meerdere jaren uitgesteld, zo laat de Orde van Architecten vandaag weten. De coronapandemie toont nochtans aan dat het dringend nodig om de administratieve procedures te digitaliseren.

In 2020 riep de Orde van Architecten Waalse minister-president, Elio Di Rupo, op om de stedenbouwkundige vergunningen snel te digitaliseren. Een jaar later werden de toen aangekondigde termijnen echter met verschillende jaren uitgesteld. Zo zal de digitaliseringsprocedure voor openbare vergunningen pas in 2024 van start gaan en die voor andere vergunningen in 2025. Alleen de digitaliseringsprocedure voor milieuvergunningen en gecombineerde vergunningen zal eind 2021 plaatsvinden.

Volgens de Orde van Architecten is de digitalisering van vergunningen echter van essentieel belang en heeft Wallonië op dit gebied een achterstand. In Vlaanderen bestaat het systeem al en in Brussel is het proces aan de gang.

"Deze traagheid van de autoriteiten van het Waalse Gewest is onbegrijpelijk en heeft aanzienlijke economische gevolgen", zo zegt de Orde. De Orde van Architecten hekelt het feit dat dit een rem vormt op de investeringen en een deel van de activiteiten van de betrokken beroepsbeoefenaars verlamt. Het accentueert ook het gebrek aan personele en financiële middelen die nodig zijn voor de behandeling van de dossiers.

Bron: Belga

Lees hier het volledige persbericht van de Frans- en Duitstalige Raad van de Orde van Architecten (FR)

Lees ook: https://www.architect.be/nl/infoportaal/nieuwsberichten/architecten-hekelen-procedure-voor-afgifte-van-stedenbouwkundige-vergunningen-in-wallonie-en-brussel/798/

 

14 oktober 2021