Persoonlijke art nouveauwoning van architect Hemelsoet wordt Brussels Erfgoed

Op initiatief van Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet wordt de voormalige persoonlijke woning van architect François Hemelsoet in de Prinses Elisabethlaan in Schaarbeek nu definitief beschermd. Deze art nouveau parel komt bij in de lijst met art nouveaugebouwen die de afgelopen jaren definitief werden beschermd.

"Brussel is de hoofdstad van de art nouveau. Daar kunnen we als Brusselaars niet fier genoeg op zijn en daar moeten we als Brusselse overheid volop op inzetten. Op het eerste zicht valt de vroegere woning van Hemelsoet niet op. Maar ze is een getuige van een belangrijke architecturale periode, namelijk de tweede golf van art nouveau-architecten. De art nouveau komt daarin terug, maar niet meer als enige stijl. Juist die mengvorm vormt de troef van dit gebouw. Het is dan ook zeer goed dat we een mooi voorbeeld van deze architectuur nu definitief beschermen", verantwoordt Pascal Smet de beslissing.

François Hemelsoet (Schaarbeek 1875 - Sint-Pieters-Woluwe 1947) studeerde korte tijd aan de Academie van Brussel en leerde het vak via een stage bij architect Henri Jacobs. Vanaf 1902 werkte hij als zelfstandig architect. Zijn eerste werk was het ontwerp en de bouw van zijn eigen woning. Daarna zou hij nog veel gebouwen ontwerpen, voornamelijk burgerwoningen in Schaarbeek.

Hemelsoet geldt als een van de vertegenwoordigers van de tweede golf van art nouveau-architecten, in het begin van de twintigste eeuw. Ze ontwierpen geen gebouwen in zuivere art-nouveaustijl meer, maar gebruikten er elementen van in gebouwen die door hun stijl vooral naar het verleden verwezen.

Zijn eigen woning beantwoordde volledig aan de karakteristieken die hij ook in zijn latere gebouwen zou toepassen. Zo bevat de voorgevel niet alleen elementen in art nouveau, zoals de smeedijzeren borstweringen en de toegangsdeur, maar ook kenmerken van de neo-Vlaamse renaissancestijl. In het interieur komt de art nouveau terug in de glasramen en de trapleuning van het trappenhuis, terwijl de leefruimten in neo-Vlaamse renaissance- en Lodewijk XV-stijl zijn opgetrokken.

De bescherming omvat de voorgevel, met inbegrip van het torentje en het torendak, het dak, de inkomhal-inrijpoort, met inbegrip van de koetspoort aan de achtergevel, het trappenhuis en het interieur van de eerste verdieping, met inbegrip van het schrijnwerk van de achtergevel.

Bron: Belga

Foto: Google Maps