bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Renovatie wordt verplicht bij verkoop bedrijven en kantoren

De Vlaamse regering voert een renovatieverplichting in bij de verkoop van bedrijfsgebouwen en kantoren. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Het gaat om een maatregel die was aangekondigd in het regeerakkoord.

Vanaf 1 januari 2022 zal elk niet-woongebouw dat overgedragen wordt naar een andere eigenaar, binnen de vijf jaar aan vier energiebesparende maatregelen moeten voldoen. Zo moet het dak een minimale isolerende waarde hebben, moet enkel glas worden vervangen en moeten verwarmingsinstallaties van ouder dan vijftien jaar worden vernieuwd. Als er aardgas beschikbaar is, mag er geen nieuwe stookolieketel komen. Tot slot moeten ook oude koelinstallaties worden vervangen.

Een nieuwe eigenaar van een niet-residentieel gebouw kleiner dan 500 vierkante meter zal vanaf 1 januari binnen de vijf jaar, aanvullend op het minimale maatregelenpakket, ook een energielabel C of beter moeten behalen.

Voor grote niet-residentiële gebouwen wordt vanaf 1 januari 2023 nog een stap verder gegaan. Binnen de vijf jaar na de overdracht moeten zij, aanvullend op de renovatie, over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent beschikken.

"28 procent van onze CO2-uitstoot komt naar buiten via versleten daken en slecht geïsoleerde muren, ramen en deuren", zegt Demir. "Niet alleen in particuliere woningen is dat het geval, ook bij niet-woongebouwen. Eén op de zeven gebouwen in Vlaanderen is niet-residentieel."

Bron: Belga
 

07 mei 2021