Virtueel projectbezoek - ARCHITECTUURATELIER DERTIEN12 MEETS HUIB HOSTE

NAV en FEBELCEM brengen een primeur onder de vorm van het eerste virtuele projectbezoek. Bekijk op het NAV e-learning platform de boeiende reportage over de woning ‘Huis Billiet’, een creatie van architect Huib Hoste. Ontdek het belang van Huib Hoste en deze woning, de toegepaste technieken voor betonherstel en het volledige renovatieproces van Huis Billiet.

Betonherstel in modernistische woning van Huib Hoste

Architect Huib Hoste (1881-1957) wordt beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de modernistische beweging in Vlaanderen. Huis Billiet te Brugge is één van de eerste woningen waar Huib Hoste speelt met volumes in de gevelopbouw. Het spel van baksteenvolumes en betonvlakken geven de gevel een kubistisch karakter. Naast deze driedimensionaliteit zijn ook een uitgesproken kleurgebruik en het toepassen van nieuwe technieken en materialen zoals gewapend beton typische kenmerken voor Hoste.

EXPERIMENTEREN MET GEWAPEND BETON

Huib Hoste ontwierp het modernistisch huis met aanpalende diamantslijperij in 1927 voor Jules Billiet. De diamantslijperij werd opgevat als een lage betonbalk van ongeveer 150 m² over de volledige lengte van het perceel met een grote ramenpartij langs de tuinzijde. Het gebruik van gewapend beton is op dat moment een vrij nieuwe techniek.



Bij aanvang van de renovatie werd echter betonschade vastgesteld. Om de ernst van het probleem te bepalen werd een materiaaltechnisch onderzoek uitgevoerd door het WTCB. Architectuuratelier Dertien12 zocht naar oplossingen om het assebeton op het dak van de diamantslijperij te herstellen. Nieuw assebeton toevoegen was geen optie en spuitbeton bleek relatief duur, dus werd een nieuwe laag beton bovenop het dak gegoten. Tevens werd het beton van de kolommen hersteld.

KLEURGEBRUIK

De woning wordt gekenmerkt door een zeer exuberant kleurenspel in de gevel, schrijnwerk en interieur. Hoste zijn kleurgebruik is sterk beïnvloed door de Nederlandse kunstbeweging ‘De Stijl’. Op het gelijkvloers en in de badkamer speelt hij met kleuren en geometrische patronen in de vloer- en wandtegels. Ook het binnenschrijnwerk is een ode aan kleurgebruik, net als de binnendeuren met glas-in-lood.

Klik hier om de reportage te bekijken.

Deze reportage kadert in het project Duurzaam Betonherstel met steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

Bron: NAV