bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Voorbereidingen voor laadpalen voortaan verplicht bij grote renovaties en nieuwbouw

Bij grotere renovaties en nieuwbouwprojecten in Vlaanderen met minstens twee parkeerplaatsen moeten vanaf donderdag 11 maart ten minste voorbereidingen getroffen worden voor de installatie van laadpunten voor elektrische wagens. Dat besliste de Vlaamse regering.

Bij de residentiële (ver)bouwprojecten waarvoor de regeling op 11 maart ingaat, gaat het om verplichte installatie van de benodigde infrastructuur. De laadpaal hoeft er dus nog niet per se te staan, maar wel de voorzieningen, zoals kabels en wachtbuizen, opdat een laadpaal op een later moment op die plaats geïnstalleerd kan worden.

Bij nieuwbouw of renovatie van niet-residentiële gebouwen met meer dan tien parkeerplaatsen moet voorzien worden in minstens twee laadpunten. En er moet voor een kwart van de parkeerplaatsen voorzien worden in voorbereidingswerken voor de installatie van laadpalen.

Voor bestaande niet-residentiële gebouwen is er nog uitstel tot 2025. Vanaf dat jaar moeten alle niet-residentiële gebouwen met meer dan twintig parkeerplaatsen over minstens twee laadpunten beschikken.

Vlaanderen streeft naar een markt waarbij tegen 2025 een vijfde en tegen 2030 de helft van de nieuwe wagens zero-emissie zal zijn.

Bron: Belga

10 maart 2021