Orde reageert op Pano-reportage: samenwerken met een architect is wapen tegen malafide aannemers

Brussel, 3 februari 2022 - Ook de Orde van Architecten keek met verbijstering naar de Pano-reportage van gisteren 2 februari over bouwbedrog en malafide aannemers. De Orde van Architecten is bezorgd over dit soort wanpraktijken en leeft mee met de gedupeerden. Hoe kunnen dit soort schrijnende situaties vermeden worden? Door samen te werken met een architect.

Ook wanneer de samenwerking niet wettelijk vereist of strikt noodzakelijk is, bewijst de architect zijn enorme meerwaarde. De architect waakt over de investering en staat de opdrachtgever bij om het bouwbudget onder controle te houden; hij acteert met kennis van zaken en kan daardoor heel wat kopzorgen besparen; hij adviseert bij de uitvoering van de werken; hij is een evenwaardige gesprekspartner voor de aannemer. De versoepelingen die het ondernemerschap moeten vergemakkelijken en de gewijzigde faillissementswet maken dat een goede begeleiding van de opdrachtgever alleen maar belangrijker wordt.

Orde van Architecten distantieert zich van ingenieur-architect uit reportage

De ingenieur-architect uit de Pano-reportage is niet ingeschreven bij de Orde van Architecten en is bijgevolg niet gerechtigd om het beroep van architect uit te oefenen, noch mag hij de titel van architect dragen. De Orde van Architecten wil er op wijzen dat de hoedanigheid van aannemer en de hoedanigheid van architect onverenigbaar zijn. Een persoon kan en mag nooit én aannemer én architect tegelijk zijn. Dit is strijdig met de wet en kan onderwerp zijn voor gerechtelijke vervolging. Ook wie zich uitgeeft als architect zonder ingeschreven te zijn bij de Orde van Architecten is strafbaar en riskeert gerechtelijke vervolging. In tegenstelling tot een aannemer, is een architect bovendien wettelijk gehouden aan zijn beroepsplichten en kan hij ter verantwoording worden geroepen door de Orde van Architecten, met een mogelijke tuchtsanctie tot gevolg.

Wie twijfelt over de hoedanigheid van zijn architect of meer wil weten over het werken met een architect kan terecht bij de Orde van Architecten.