Een gevestigde Orde? De Vlaamse Raad gaat 5 maal in dialoog: de volledige terugblik

In het kader van 60 jaar Orde van Architecten organiseerde de Vlaamse Raad in 2023 een reeks van vijf publieke debatten. Achtereenvolgens in Antwerpen, Hasselt, Kortrijk, Brussel en Gent. Telkens werd een gevoelig thema aangepakt, samen met ervaringsdeskundigen en met het oog op een ingrijpende modernisering.

Enkele cijfers:

  • 5 evenementen op 5 verschillende locaties
  • 402 deelnemers
  • 25 panelleden, waarvan 2 uit het buitenland (Nederland)
  • 14 sprekers, waarvan 1 uit het buitenland (Kroatië)
  • 6 videobijdragen, waarvan 3 uit het buitenland (Verenigd Koninkrijk en Nederland)
  • 1 moderator
  • 9 pollvragen
  • 120 personen volgden de live-streaming vanuit Antwerpen en Kortrijk
  • 2.235 beluisteringen van onze podcasts, waarvan het grootste deel Architect's monopoly

Architect's monopoly? - Over het openbreken van de beruchte wet ‘39 | Havenhuis, Antwerpen

Internship improved  - Nieuwe paden voor een volwassen stageproces | Hogeschool PXL, Hasselt

Young wolves' view - Jonge architecten, hun ambities en verwachtingen | ARCHITECT@WORK, Kortrijk Xpo

Provincialism <=> Globalisation - Naar een betere Orde van Architecten | De Warande, Brussel

Architecture, (as) a mindset - Architect worden. Architect zijn. Architect blijven | Ha Concerts, Gent

Architect’s monopoly? - Over het openbreken van de beruchte wet ‘39

Op 26 januari vond in het Havenhuis in Antwerpen het eerste deel plaats van de vijfdelige debatreeks. Samen met een uitgebreid panel van experten namen we de architectenwet onder de loep.

Vormt de wet van 39 een beperking voor het bouwen van vandaag? Wat met de onverenigbaarheid architect/aannemer en de onafhankelijkheid van de architect binnen een samenwerkingsverband? Wat zijn de voor- en nadelen van het Nederlandse model ten opzichte van het Belgische? Wat met BIM versus het monopolie op ontwerp? Moet de controleplicht worden afgeschaft? Deze en nog veel meer andere vragen werden door moderator Goedele Wachters voorgelegd aan Stéphanie van Gulijk (Universiteit Tilburg, Marc Dillen (Embuild Vlaanderen), Steven Lannoo (Netwerk Architecten Vlaanderen) en Dag Boutsen (Orde van Architecten, KU Leuven).

Gastspreker was Kristof Uytterhoeven. Andere bijdragen kwamen er van Ken De Cooman (BC architects & studies en BC materials), Sahin Yazici (raadgever staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand), Nico Luyten en Robbe Theunis (assar) en Olivier Carrette (Beroepsvereniging van de vastgoedsector). Jan Melis, voorzitter van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten verzorgde de slotconclusie.

Ga naar het verslag en de fotoreportage.

Beluister de podcast

https://app.springcast.fm/player/episode/51140?theme=springcast

Internship improved - Nieuwe paden voor een volwassen stageproces

Het tweede deel vond plaats op donderdag 30 maart in Hogeschool PXL in Hasselt. Onderwerp van gesprek dit keer was de architectuurstage.

Moet de stage verplicht blijven? Voldoet de stage nog aan de verwachtingen? Waar ligt ruimte voor verbetering? Wat met de evaluatie van de stage? Wat lokt stagiairs naar het buitenland? En wat na de stage? Deze en nog veel meer andere vragen werden door moderator Goedele Wachters voorgelegd aan een vierkoppig panel. Ook nu kon het publiek stemmen over een aantal vragen en stellingen. 

De panelleden, dat waren: Naomi Van Campenhout (atelier n_), Kurvantai Zaitov, Frank Delmulle (Delmulle en Delmulle) en Nicolas Blondeel (Enplus architecten). Bijdragen waren er van Nico Van Bockhooven (Academie van Bouwkunst Amsterdam), Joris Pauwels (Zaha Hadid) en Moujan Mahdian. Dag Boutsen (Orde van Architecten, KU Leuven) en Jo Meers (Orde van Architecten, U Antwerpen) namen de introductie en conclusie voor hun rekening.

Ga naar het verslag en de fotoreportage.

Young wolves’ view - Jonge architecten, hun ambities en verwachtingen

Op 11 mei tijdens ARCHITECT@WORK lieten we acht jonge, veelbelovende architecten aan het woord.

Hoe vind je als jonge, startende architect je plaats in de sector en in de maatschappij? Werden de verwachtingen ingelost? Wat waren de grootste struikelblokken? Waar zie je de uitdagingen voor de toekomst? Wat betekent de Orde voor jou en verwacht je in ruil voor de jaarlijkse bijdrage? Hoe kan en moet de Orde architecten ondersteuning en bescherming bieden? En hoe kan ze de betrokkenheid met de architect vergroten? 

De panelleden, dat waren: Marie Gevaert (Vaneeckhout Architecture), Servaas De Wandel (platform architectuur), Valerie Buyse (Cnockaert Architecture, Bureau Buyse), Nick Willems (maf architecten), Laura Muyldermans (KU Leuven), Bram Aerts (TRANS architectuur & stedenbouw, KU Leuven), Maarten Vanbelle (Atelier Vens Vanbelle) en Elise Kerckhof (Twee Twaalf Architecten, Orde van Architecten).

Ga naar het verslag en de fotoreportage.

Beluister de podcast

https://app.springcast.fm/player/episode/62489?theme=springcast

Provincialism <=> Globalisation - Naar een betere Orde van Architecten

Tijdens het vierde deel op donderdag 21 september in De Warande in Brussel werd het vraagstuk behandeld over de noodzaak van nabijheid en het belang van een regionale werking. Er werd ook dieper ingegaan op de algemene werking van de Orde van Architecten: hoe efficiënt en transparant is ze? Is haar taak voor iedereen duidelijk? Wat verwachten architecten van hun Orde? Stemmen haar structuur en takenpakket nog overeen met de maatschappelijke realiteit? 

De inleiding kwam dit keer van Jos Leyssens (Licence to Build architects-engineers, Orde van Architecten) en voormalig minister Koen Geens. Aan de gesprekstafel: Carmen Osten (osten architecten, KU Leuven), Sarah Flebus (hasa architecten, KU Leuven), Jos Leyssens en John Eyers (Jaspers-Eyers Architects). De videobijdragen waren van Ruth Schagemann, de voorzitter van de Architect's Council of Europe. Dank aan Sanne Huysmans voor het filosofische intermezzo.

Ga naar het verslag en de fotoreportage.

Beluister de podcast

 https://app.springcast.fm/player/episode/73277?theme=springcast

Architecture, (as) a mindset - Architect worden. Architect zijn. Architect blijven

In het laatste op 9 november in Ha Concerts, Gent deel keken we naar de boeiende resultaten de Europese studie ‘Architecture’s Afterlife’. Deze uitgebreide onderzoekstudie (met 2.500 respondenten vanuit de hele EU) wijst uit dat zowat 40% van de afgestudeerde architecten deeltijds of helemaal werkzaam zijn buiten het klassieke veld van de architect-ontwerper-bouwer. Het onderzoek toont ook aan dat de meestal verborgen ‘soft skills’ de grootste bijdrage vormen aan de uitoefening, en dat die soft skills opgebouwd zijn doorheen de opleiding. Tijdens het debat kwamen de onderbelichte competenties en skills aan bod, maar ook de ontbrekende. Architect-zijn en zich architect-voelen: is er een verschil? 

Aan de gesprekstafel: Hanne Van Reusel, architect-onderzoeker (KU Leuven, Stad en Architectuur) Nikolaas Martens (Martens Van Caimere Architecten), Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur, Amsterdam), Walter Salender (GC De Vaartkapoen) en Piet Kerckhof (Wood Architects, Orde van Architecten). 

De introductie was van Dag Boutsen. Professor Mia Roth-Čerina kwam speciaal vanuit Zagreb overgevlogen voor de key note. Andere bijdragen waren van Arno Huylebroeck, Muyawi Oki (Royal Institute of British Architects) en em. prof. Boudewijn Bouckaert

Ga naar het verslag en de fotoreportage.

Beluister de podcast

https://app.springcast.fm/player/episode/79165?theme=light

 

Welgemeende dank aan alle sprekers.

Speciale dank aan Goedele Wachters, de moderator van onze vijf evenementen en Dag Boutsen, de initiatiefnemer van de vijf events.