Vlaams regeerakkoord - Renovatieplicht wordt versoepeld
De nieuwe Vlaamse regering versoepelt zoals verwacht de renovatieplicht voor residentiële gebouwen. Dat staat in het Vlaams regeerakkoord dat Belga kon inkijken. Via een Vlaamse taxshift wil de Vlaams regering de aankoop van warmtepompen ook aanmoedigen.
"De renovatieplicht wordt beperkt tot op het huidige niveau van label D. Het verstrengingspad wordt afgeschaft", staat te lezen in het regeerakkoord van N-VA, Vooruit en CD&V. Aanvankelijk was voorzien om de lat vanaf 2028 geleidelijk aan hoger te leggen om vanaf 2040 alle woningen en vanaf 2045 alle appartementen te verplichten om te renoveren tot EPC-label A. Dat pad wordt nu dus afgeschaft. Daarnaast wordt de termijn voor de uitvoering van de werkzaamheden om aan de renovatieplicht te voldoen, verhoogd van vijf naar zes jaar.
Voor niet-residentiële gebouwen wordt de renovatieplicht behouden, er en wordt een "ambitieus groeipad" aan gekoppeld richting 2050.
Voor de nieuwe regering met N-VA, Vooruit en CD&V blijft de renovatie van het Vlaamse gebouwenpark een "hoeksteen van het beleid". Mijn VerbouwPremie, Mijn VerbouwLening en Mijn VerbouwBegeleiding worden verdergezet en hervormd. Zo wil de regering de Vlamingen motiveren om beter te doen dan de norm. De Mijn VerbouwLening wordt versterkt door het koppelen van een getrapte rentekorting aan het inkomen van de aanvrager.
De nieuwe regering maakt ook werk van een "Vlaamse taxshift die budgetneutraal is voor de overheid", klinkt het. Die maakt elektriciteit geleidelijk goedkoper ten koste van fossiele brandstoffen, waardoor er sneller gekozen zal worden voor investeringen in bijvoorbeeld warmtepompen.
De nieuwe regering wil ook focussen op de minst zuinige energielabels (E en F) door in heel Vlaanderen laagdrempelige collectieve renovatieprogramma's uit te rollen, "onder de vorm van groepsaankopen met de Mijn VerbouwLening als prefinanciering". Ook zal worden ingezet op de opmaak van renovatiemasterplannen voor appartementsgebouwen.
Bron: Belga
►► Lees ook: Vlaams regeerakkoord - reactie Embuild Vlaanderen en Bouwunie