bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Christian Kieckens (1951-2020)

Architect Christian Kieckens (Aalst, °1951) is afgelopen weekend onverwacht overleden.

Christian Kieckens tijdens een debat over architectuur en cultuur in 2018 © Isabelle PateerKieckens studeerde af in 1974 aan het Hoger Sint-Lucasinstituut in Gent en behoort daarmee, samen met Paul Robbrecht, Hilde Daem, Marie-José Van Hee en Marc Dubois, tot de beroemde ‘generatie 74’ die in de daaropvolgende jaren het Vlaamse architectuurlandschap grondig hertekende.

Christian Kieckens was architect en tegelijk ook fotograaf, interieurontwerper en docent. Hij had een grote liefde voor kunst, literatuur en popcultuur. Beeldende kunst speelde een belangrijke rol in zijn werk. Voor vele architecten wordt hij beschouwd als een mentor.

Christian Kieckens won de Godecharle-prijs voor Architectuur in 1981 en de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur in 1999. Zijn werk was te zien op de architectuurbiënnale van Venetië. Vier jaar geleden kreeg hij een overzichtstentoonstelling in De Singel.

Hij was stichtend lid van de Stichting Architectuurmuseum en ook een tijd lang hoofdredacteur van het architectuurtijdschrift A+.

In oktober 2018 nam hij deel aan het debat rond architectuur en cultuur, georganiseerd voor de Orde van Architecten naar aanleiding van de ondertekening van de Verklaring van Davos ‘Naar een kwaliteitsvolle Baukultur voor Europa’ door de vier Belgische ministers van Cultuur.

Met het heengaan van Christian Kieckens verliest de Belgische architectuurwereld een inspirerend voorbeeld.

13 mei 2020